صادرات فرش ماشینی ایرانی

فرش ایرانی که بازتاب هنر اصیل و طبیعی تمدن و فرهنگ ماست از دیرباز نماد هنر ایران در مغرب زمین بوده  است. همواره فرش در تجملات زندگی هر انسانی جایگاه خاص و ویژه ای داشته است. امروزه با توجه به نوسانات ارزی گسترده، صادرات فرش میتواند محرکه اقتصاد بیشتر کشورها بخصوص کشور ایران می باشد و با پیشرفت تکنولوژی پیشرفت های زیاد در صنعت فرش، فرش های ماشینی دستباف گونه با ظرافت و تراكم بالا تولید می شود که سنت های کهن ایرانی در تار و پود آن گره خورده است. در چند دهه اخیر فرش های ماشینی از لحاظ کیفیت بافت، تکنولوژی تولید و خلاقیت های طراحی پیشرفت های بسیاری داشته که باعث شده در بخش فروش و صادرات سیر نسبتا صعودی داشته است.

اگر بخواهیم از لحاظ  طرح توجیه اقتصادی به بهره برداری و تولید در شرکت فرش نگاه کنیم ایران دارای بیش از ۱۰۰۰ واحد تولیدی فرش ماشینی است. از طرفی هزینه احداث ۱ پالایشگاه در ایران، حدود  ۱۲ برابر هزینه سرمایه گذاری برای کل واحدهای تولیدی فرش ماشینی  در ایران است . با توجه به هزینه سرمایه گذاری بسیار پایین در این صنعت نسبت به صنایع نفتی و پالایشگاهی، اگر بتوانیم واحدهای تولیدی را افزایش دهیم می توان صادرات غیرنفتی و ورود ارز به کشور افزایش یافته، که این در راستای سیاست های اقتصاد مقاومتی و پلی برای عبور از فشار تحریم ها ست.

یکی از مهمترین تاثیرات داخلی این صنعت بر زندگی مردم ، اشتغال زایی و ایجاد یک منبع درامد در جامعه است.

طرح های صادراتی

اکتر کشورهای اروپایی و عربی از طرفداران فرش های با تراکم بالا و ریزبافت هستند. در این بین کشورهای در حال توسعه و کم تر توسعه یافته از فرش های با تراکم و کیفیت پایین نیز خرید میکنند.

ما در اینجا بعضی از طرحهای مخصوص صادرات را برای شما قرار داده ایم، این در حالیست که  تمامی محصولات فرش امیران به کشورهای دیگر صادر می شود از جمله :

رونق بازار فرش ایران در عرصه های بین المللی

شرکت های فرش ایران با تجهیز بودن به دستگاه های مدرن و به روز دنیا از معتبرترین مراکز تولید فرش ماشینی است. همانطور که بیان کردیم با وجود تحریم ها، به علت ویژگی های برتر و ممتاز همچنان صادرات فرش ایرانی رونق خوبی داشته و به حجم صادرات فرش روز به روز افزوده  می شود. از جمله ی این ویژگی ها، می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کیفیت و دوام فرش ایرانی نسبت به سایر کشورهای تولیدکننده.
  • طراحی های زیبا و متنوع ، طراوت در طرح و نقش فرش های جدید ایرانی
  • ضد حساسیت و مقاومت بالای الیاف ، انعطاف پذیری بالا فرش ، قابلیت شستشو و دوام و ماندگاری فرش ایرانی
  • قیمت مناسب محصولات با توجه به ارزش ریالی پول ایران

مشکلات پیش روی صادرات فرش

اعمال تحریم‌های صادراتی باعث شد برای مدتی بازار صادراتی فرش‌ با نوساناتی روبرو شود و بسیاری از رقبا، بازارهای هدف صادراتی فرش ایرانی را تصاحب کنند که به نظر می‌رسد باید یک کار ویژه هم بر روی تولید و هم بر روی صادرات این کالا انجام شود تا فرش به جایگاه اصلی خود بازگردد؛ چراکه با صادرات فرش، علاوه بر ارزآوری می‌توان، تمدن و هویت ایرانی را هم صادر کرد.

  • با توجه به پتانسیل های فراوان این صنعت در ایران، متاسفانه صادرات کمتر از حد انتظار است که یکی از دلایل آن تمرکز بر بازار داخلی بوده، این در حالیست که برای موفقیت در حوزه صادرات فرش باید نگاهی بین المللی داشت و و نیازهای بازارهای هدف را بررسی و مورد ارزیابی قرار داد.
  • صادرات فرش باید با آگاهی و اطلاعات کامل انجام شود. مدیران و افراد مشغول به کار در زمینه صادرات فرش، باید آموزش دیده و دارای مهارت بازاریابی خارجی ( مذاکره با خریداران، بررسی سوابق و آمار و داده های رسمی و تحلیل آنها) باشند که متاسفانه عدم آگاهی و تمرکز بر صادرات یکی از معزلات این عرصه می باشد.
  • یکی از بزرگترین مشکلات صادرات روابط مالی با کشورهای مقصد می باشد که بیشتر به صورت صرافی است.
  • عدم حمایت سرمایه‌گذاران و تاجران بین المللی و  مسئولان دولت از تولیدکنندگان فرش ماشینی در داخل کشور.
  • رقابت ناسالم داخلی، افزایش قیمت فرش و کاهش توان خرید اقشار متوسط به پایین در جامعه باعث شده تولید کنندگان به ناچار به سمت صادرات فرش بدون برنامه ریزی، ابتکار و طراحی درست روی آورند.

بر این اساس، از تمامی ارگان ها و مراکز در رابطه با حوزه تولید و صادرات فرش، باید کمک کنند تا از لحاظ تأمین تسهیلات ریالی و تسهیل بازگشت ارز صادراتی، بتوان صادرات فرش را رونق بخشید؛ به نحوی که فرش به همان وضعیتی برسد که بتواند درصد قابل توجهی در صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص دهد.

مزایای صادرات فرش

صادرات فرش یکی از حوزه های بسیار جذاب و بسیار سود آور و در عین حال پر رقیب و سخت است، اما حاشیه سود آن به قدری بالا است که هر کسی دوست دارد وارد تجارت آن شود، البته ورود به این عرصه بدون مهارت و یادگیری میتواند برای ما زیان های اقتصادی را نیز به همراه داشته باشد. در سال‌های اخیر علیرغم وجود تحریم‌ها و اتفاقات بازار صادراتی ایران، افزایش قیمت دلار باعث رونق فرش ماشینی صادراتی شد و باعث شد همه‌ی فرش‌های تولیدی روانه‌ی بازار شوند.

برای افزایش صادرات فرش باید تسهیلات ایجاد شود تا تولید کنندگان  با توانمندی‌ها و همچنین حضور فیزیکی در نمایشگاه‌ها و بازارهای بین المللی بتوانند بر افزایش صادرات موثر باشند . اگر شرایط و امکانات بیشتری در زمینه صادرات فرش به وجود آید هرسال حدود ۲۰ درصد افزایش صادرات خواهیم داشت.

 

کشورهای هدف برای صادرات

یکی از مهمترین و اساسی ترین نیازها برای تولید کنندگان و صادرکنندگان فرش ماشینی، اطلاع از سلیقه، سبک و نیاز مشتریانشان است. اینکه چه طرح فرش، رنگ آمیزی و سایزی را میپسندند. اگرچه صنعت فرش ماشینی ایران از لحاظ تکنولوژی و دستگاه های مدرن بافندگی ، کیفیت بافت و نیروی انسانی متخصص رقابتی تنگاتنگ با کشورهای فعال در این حوزه را دارد ولی باید با براورد نیاز های بازار خارجی و با اطلاع از طراحی های مدرن روز دنیا بتوانیم نیاز بازار خارجی را شناسایی و تامین کنیم و در زمینه صادرات موفق شویم .

اولین قدم درراستای صادرات فرش شناخت سلایق و نیازهای کشورهای هدف است که در ادامه به بررسی بعضی از این کشورها که هدف عمده صادرات فرش ماشینی ایران است، میپردازیم.

  • مالزی : خریداران فرش ایرانی در کشور مالزی بیشتر طالب طرح های هندسی هستند مانند فرش ایران، فرش خشتی، لچک ترنج یا افشان. اکثر مردم مالزی مسلمان هستند و رنگ قرمز جز علایق آنها در فرش می باشد در کل مردم مالزی بیشتر رنگ های ملایم و متضاد می پسندند . برای سالن سخنرانی و فضاهای علمی و دانشگاهی فرش های بزرگ و برای توریست ها و مردم عادی فرش های با اندازه ۲×۳ متر خریدار دارد .
  • آلمان : در آلمان معمولا قالیجه های سایز کوچک ( کمتر از ۶ متر) با طرح های خلوت و بدون ترنج مورد توجه مردم میباشد . آلمانی ها بیشتر خواهان رنگ های آرام ازجمله کرم و رنگهای سرمه ای و لاکی هستند . هر چه تعداد رنگ های فرش و تضاد بین رنگها کمتر و طرح یکنواخت تر باشد خریداران بیشتری را جذب خواهد کرد .
  • آمریکا : در آمریکا بیشتر رنگهای آرام ، مانند کرم ، عاجی، نخودی، طوسی و نقره ای، پوست پیازی ، مغز پسته ای و نسکافه ای و بژ مورد علاقه مردم می باشد .  البته هماهنگی رنگ ها در دکوراسیون برای آنها بسیار مهم است. آنها فرش بزرگ را بیشتر می پسندند و از طرفداران نقشه های افشان با گلهای درشت می باشد .
  • انگلیس: در انگلیس همچون آمریکا، مردم از نظر رنگبندی تابع مد روز و از طرفداران رنگهای طبیعی و آرام هستند و رنگ فرش هایشان متناسب با رنگ رومبلی ، پرده و رنگ ساختمان است. طرح های اصیل، افشان و همچنین طرحهای خلوت در سایز های بزرگ و تراکم های بالا را میپسندند.
  • هلند : هلندی ها رنگ‌های ملیح همچون کرم، صورتی، شکلاتی و رنگهای مسی و لاکی خوش‌رنگ ولعاب که تند نباشد، می پسندند. حتی اگر خانه‌ها بزرگ باشد سایز فرش باید کمتر از ۶ متر باشد. آنها نقشه‌های خلوت و فرش با اشکال هندسی را می پسندند.
  • ایتالیا : در شمال ایتالیا رنگ‌های آرام و ملیح مثل آبی روشن، سرمه ای، کرم بژ (شتری) و قرمز ملایم (لاکی) فروش خوبی دارد در حالیکه در جنوب ایتالیا، رنگ‌های تند طرفداران بیشتری دارد.  طرح‌های هندسی و  بدون ترنج در سایز های کوچک و ابعاد قالیچه ( کوچکتر از ۶ متر) در بین مورد استقبال بیشتری قرار گرفته است .
  • فرانسه : نوع بافت برای مردم فرانسه مهم نیست ولی به رنگبندی و طرح آن اهمیت می دهند. فرانسوی ها علاقمند به رنگهای شاد همانند کرم و روناسی و آبی و بژ است ، البته در بعضی مناطق رنگهای مرده و مات مورد توجه می باشد، همچنین طرح های محلی از جمله هریس، خشتی و ماهی بیرجند، لچک ترنج کاشان، و افشان که از طبیعت و حیوانات الهام گرفته شده، را بیشتر می پسندند.سایز های مورد استفاده در فرانسه معمولا قالیچه های کوچک سایز ذرع و نیم و حداکثر فرش ۶ متری میباشد.
  • افغانستان : مردم افغانستان قدرت خرید فرش های گران قیمت ماشینی را ندارند . فرش ماشینی با تراکم پایین و رنگ بندی های خاص با تنوع کم و در نتیجه ارزان مورد توجه آنها است.
  • ژاپن : ژاپنی‌ها به رنگ‌های ملایم و آرام و شاد مثل کرم، طلایی، لاکی، سبز سیر و آبی روشن علاقه مند هستند. طرح درختی و گلدانی ، طرح‌های تبریز و ماهی ، افشان و لچک ترنج اصفهان مورد پسند ژاپنی هاست. از آنجایی اکثرا آپارتمان نشین هستند فرش های در اندازه کوچکتر از ۶ متر با تراکم و ظرافت بالا میخرند.
  • عربستان : مردم عربستان به رنگهای آرام و ملایم از جمله رنگ سبز علاقمندی خاصی دارند. طرح های لچک ترنج دار و افشان در سایزهای بزرگ و یکپارچه مورد تقاضای این بازار می باشد. اشراف و ثروتمندان عربستانی از فرش های دستباف سایز بزرگ با رنگ های طبیعی بیشتر از فرش ماشینی استقبال میکنند.
  • امارات : اماراتی ها معمولا رنگهای روشن و شاد بویژه کرم، همه رنگهای متمایل به قرمز و سرمه ای مورد توجه این بازار است. طرح‌های اصیل ایرانی چون لچک ترنج، قالیچه های افشان ترنج، طرح های نائین، تبریز، گلدانی و درختی در تراکم های بالا از طرح های مورد پسند مردم است. به دلیل ثروتمند بودن اکثر افراد امارات و زندگی در خانه های بزرگ و کاخ های سلطنتی و همچنین امکان مذهبی سایزهای بزرگ و یکپارچه از جمله ۴×۶ متر، ۵×۸ متر و ۳٫۵×۵ متر استفاده میکنند. البته توجه داشته باشید در امارات فروش تابلوی فرش ماشینی و همچنین دستباف و فرش های نفیس اعلای دستباف نیز از رونق خوبی برخوردار است.
  • کویت : کوینی ها علاوه برفرش با رنگ های ملایم و روشن ، فرش های تیره را نیز می پسندند. سلیقه نسل جوان طرح های خشتی و نسل های مسن تر طرح های لچک ترنج و افشان شاه عباسی است. طرح های خلوت نسبت به طرح های شلوغ بیشتر مورد توجه قرار می گیرد . از نظر ابعاد ، فرش های ۳×۲ و ۲×۲ نسبت به سایر ابعاد خواهان بیشتری دارند. کیفیت، رنگ بندی، قیمت و ابعاد به ترتیب در الویت های تاثیرگذار در انتخاب آنهاست.
  • لبنان : رنگهای تیره و ملایم همچون لاکی، کرم، سورمه ای و رنگ های آفتاب خورده بکار رفته در طرح های وینتیج مورد توجه این بازار می باشد. لبنان را باید یکی از مهم ترین بازار های فرش عشایری، طرحهای لچک ترنج، طرح افشان و قالیچه اصیل ایرانی مورد توجه کشور لبنان می باشد که تولید کنندگان و صادر کنندگان فرش ایرانی بایدبه آن توجه لازم را داشته باشند. بازار فرش لبنان بیشتر خواهان فرشهای کوچک قالیچه و کناره و ذرع و نیم و متقاضی فرشهای ۶ متری می باشند.