فرش ماشینی

فرش ماشینی

آنچه در مورد فرش ماشینی باید بدانید

در عصر جدید، محصولات و خدمات فراوانی در اقتصادهای بازار آزاد عرضه می‌شوند. فرش ماشینی یکی از این محصولات هستند. امروزه شما می‌توانید در هر طرح و رنگی که فکرش را بکنید یک مدل فرش پیدا کنید. در بازارهای فرش، هزاران نوع فرش وجود دارد و هر سال نیز با مدل‌های جدیدی رو به رو می‌شویم که تا به حال ندیده بودیم.

فرش ماشینی

ایران در زمینه فرش ماشینی و دستباف شهرت جهانی دارد

انواع فرش و مسئله تشخیص آنها از یکدیگر

به طور کلی برای اینکه طیف وسیع فرش‌های موجود را بهتر بشناسیم باید بدانیم که فرش‌ها بر اساس نحوه ساخت دارای یک تقسیم بندی اساسی هستند یعنی اینکه دو نوع فرش وجود دارد؛ فرش دستباف و فرش های دیگر .

بر اساس نحوه بافته شدنِ فرش‌ها می‌توان انواع فرش را از دستباف تشخیص دارد.

همینطور در فرش‌های دست بافت ریشه های انتهای فرش جزئی از فرش هستند در صورتی که در فرش‌های ماشینی ریشه ها بعد از اتمام بافت فرش به ابتدا و انتهای فرش دوخته می‌شوند.

البته امروزه تشخیص فرش‌های ماشینی از دستباف آسان است زیرا روی همه انواع فرش ها ، آرم یا لوگوی شرکت سازنده، درج شده است. شاید دشواری اصلی در تشخیص انواع مختلف فرش دستباف از همدیگر باشد مثلا فرش دستباف ایرانی، فرش‌های دستباف شرق دوز، فرش‌های هندی، فرش سوماک ایرانی و… همگی انواعی از فرشهای دستباف هستند که تفاوت‌هاس اساسی با هم دارند.

نحوه ظهور انواع فرش ماشینی

از صدها سال پیش در فرهنگ‌های شرقی، بافتِ دستی فرش رایج بوده است و فرش‌های دستباف، تاریخ کهنی دارند اما تاریخ فرش ماشینی چندان قدمتی ندارد و به قرن نوزدهم میلادی باز می‌گردد.

در قرن نوزدهم و در جریان انقلاب صنعتی، مدرن سازی ماشین‌های بافندگی آغاز شد. ماشین‌های بافندگی به مرور زمان کاملاً خودکار شدند و به لطف پیشرفت‌های تکنولوژی در این عرصه، امروزه فرش‌ های ماشینی به طور گسترده در دسترس ما هستند. ماشین‌های بافندگیِ فرش می‌توانند به گونه ای برنامه ریزی شوند که الگوهای پیچیدۀ فرش‌ها را به صورت خودکار ببافند. اولین بار تولید فرش ماشینی در انگلستان آغاز شد، جایی که دو مرکز اصلی بافندگی، آکس مینستر و ویلتون، متولد شدند. این دو نام نه تنها نام دو کانون اولیه برای فرش ماشینی اند بلکه نام دو تکنیک پایه ای برای صنعت بافندگی فرش نیز هستند.

 

فرش ماشینی

ظهور فرش ماشینی از کشور انگلستان

بررسی و مقایسه ویژگی‌های فرش های ماشینی و دستباف

برای اینکه ویژگی‌های یک فرش ماشینی را درک کنید ناگزیر باید آن را با انواع فرش دستباف سنتی مقایسه کنیم پس بیایید ابتدا در مورد خصوصیات یک فرش دستباف صحبت کنیم.

کیفیت و تراکم فرش دستباف

فرش‌های دستباف در کیفیت‌ها و با مواد مختلفی تولید می‌شوند. تراکم بافت و کیفیت مواد اولیه از ویژگی‌های اساسی فرش دستباف است. یک فرش دستباف خوب که سال‌ها دوام می‌آورد باید تراکم بافت بالایی داشته باشد یعنی در حدود ۹۰۰۰۰ گره در هر متر مربع.

مواد اولیه فرش دستباف

فرش‌های کوچک‌تر معمولاً از پشم بی‌کیفیت ساخته می‌شوند و با وجود قیمت بسیار مقرون به صرفه، محبوبیت زیادی ندارند. پشم با کیفیت، به لطف چربی طبیعی خود باید براق باشد. فرش‌های دستباف، معمولاً فرش‌هایی هستند که از پشم، ابریشم و کمتر از سیزال، پنبه و الیاف دیگر ساخته می‌شوند. فرش‌های دستباف را می‌توان از پشم دستباف و همچنین نخ ریسی ماشینی تهیه کرد. این فرش‌ها به طور سنتی با رنگ‌های گیاهیِ مشتق شده طبیعی، رنگرزی می‌شوند، البته امروزه بیشتر از رنگ‌های مصنوعی در آنها استفاده می‌شود. عیب فرش‌های پشمی‌دستباف، پرز شدن یا ریزش موهای ریز از پشم آنها است اما این امر در مورد همه فرش‌هایی از این نوع صدق نمی‌کند.

طراحی و شیوه بافندگی

فرش‌های دستباف، ناهموار هستند و مهمترین ویژگی آنها، منحصر به فرد بودن در طرح است. دکوراسیون فرش می‌تواند مدرن، انتزاعی، هندسی و یا کلاسیک – سنتی باشد.  این گونه فرش‌ها به صورت دستی برش خورده و بریده می‌شوند. ساخت فرش دستباف، کار سختی است که زمان زیادی می‌برد. برای تولید این فرش‌ها به کارگاه بافندگی، ابزار مورد نیاز برای ریسندگی و رنگرزی از جمله سوهان، دوک و چاقو نیاز داریم.  فرش‌های ساخته شده با دست را می‌توان تقریباً در هر اندازه ای سفارش داد.

فرش دستباف ایرانی، مشتریان زیادی در کشورهای مختلف دارد

کشورهای تولید کننده فرش دستباف

فرش‌های دستباف معاصر در مناطقی از مراکش تا غرب آسیا، از رومانی و بلغارستان، ترکیه، ایران، قفقاز، افغانستان، ترکمنستان، پاکستان، هند و تبت و نپال تا غرب چین تولید می‌شوند.

قیمت فرش دستباف

به لطف ویژگی‌هایی که تاکنون در مورد فرش‌های دستباف ذکر کردیم، این گونه فرش‌ها گران تر از محصولات ماشینی هستند. برخی از انواع فرش دستباف، آثار هنری محسوب می‌شوند و بسیار با ارزش هستند. مثلا فرشی را در نظر بگیرید که یک میلیون گره در یک متر مربع دارد. این فرش در نظر خیلی از افراد منحصر به فرد، بادوام و مجلل خواهد بود و یک سرمایه گذاری خوب محسوب می‌شود.

 ویژگی‌های فرش ماشینی

تنوع در طرح، رنگ و سایز

انواع فرش ماشینی، در حین تولید ماشینی، بافته شده و در عرض ثابت ساخته می‌شوند. امروزه انبوه شرکت‌ها به دلیل مواد متنوعی که  برای تولید فرش به کار می‌روند، طیف وسیعی از مدل‌ها، طرح‌ها و کیفیت‌ها را ارائه می‌دهند. پالت رنگی قابل استفاده در یک فرش ماشینی به ۱۰ رنگ اصلی محدود می‌شود. فرش ها ، پس از بافته شدن، در طرح‌ها و اندازه‌های مختلف بریده شده و سپس، تراز و تراشیده می‌شود. بسیاری از این فرش‌ها با کناره‌های کوتاه‌ و حاشیه‌هایی تزئین شده تولید می‌شوند.

فرش  در سایزهای مختلف از ۶۰*۹۰ سانتی متر تا ۳۰۰*۴۰۰ سانتی متر و حتی بزرگتر و در اندازه‌های استاندارد موجود است. تولیدی‌ها فرش ماشینی علاوه بر فرش، محصولات دیگری همچون پادری و قالیچه‌های مستطیلی و مربعی نیز تولید می‌کنند. فرش‌ های ماشینی از نظر خط مرزی و پرز کاملاً برابر هستند و معمولا گرد و غبار زیادی نمی‌گیرند.

 

فرش ماشینی

فرش های ماشینی امروزی بسیار متنوع هستند

 

قیمت فرش ماشینی

تولید فرش ماشینی بسیار سریع است و حدود یک ساعت زمان می‌برد که به نوبه خود باعث کاهش قیمت این فرش‌ها نسبت به فرش دستباف می‌شود.

 مواد اولیه مورد استفاده در فرش های ماشینی

مواد معمولِ مورد استفاده در تولید فرش ماشینی نخ‌های طبیعی و مصنوعی مانند پشم، پنبه، شنل، ویسکوز، پلی پروپیلن، اکریلیک و جوت هستند. هر یک از این مواد، دارای ویژگی‌های متمایز و مختص به خود هستند. فرش‌های ماشینی نیز در تراکم‌های متنوع، عرضه می‌شوند. فرش‌ های ماشینی کم کیفیت تر در برابر سایش و کثیفی مقاومت کمتری دارند. یک فرش ماشینی با تراکم بالا معمولا با مواد اولیه بهتر ساخته می‌شود.

 

فرش ماشینی

امکان خرید فرش ماشینی ایرانی از فروشگاه‌های اینترنتی برای تمامی شهرهای ایران

کلام آخر

در پایان، باید گفت ایران به عنوان یکی از کشورهای مهد فرش در جهان شناخته شده است و هر ساله انواع فرش ماشینی و دستباف ایرانی به کشورهای همسایه صادر می‌شوند. در اغلب نمایشگاه های فرش خارجی نیز  ایران حضور پررنگی دارد. پس شایسته است خود ایرانی ها نیز به نوبه خود به رونق هرچه بیشتر صنعت فرش در کشور کمک کنند و فرش ایرانی بخرند. امروزه خرید فرش، بسیار ساده تر از قبل شده است و علاوه بر نمایندگی های متعددِ فروش فرش که در اغلب شهرها و شهرستان ها حضور دارند فروشگاه اینترنتی فروش فرش نیز با قدرت تمام در حال خدمات رسانی به مشتریان هستند.

 

فرش ماشینی

فرش دستباف

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *